Харківська облрада знову просуває Каратуманова у «почесні громадяни»

Фото: Харків Times

Харківська обласна рада знову опинилася в епіцентрі місцевого політичного скандалу. На наступну сесію, яка має відбутися 20 лютого, запропонований проект рішення про присвоєння звання почесного громадянина Харківської області, в якому з-поміж інших кандидатів фігурує ім’я колишнього регіонала та одного з засновників обласного осередку нині забороненої проросійської партії «Опозиційний блок» Олега Каратуманова.

Про це Харків Times дізнався з проекту рішення сесії, опублікованого на сайті Харківської облради.

Певні незрозумілості починаються одразу. У пояснювальній записці до проекту рішення про присвоєння  звання почесних громадян зазначено, що «у період дії на території області чи країни надзвичайного чи воєнного стану, враховуючи необхідність відзначення осіб, які зробили вагомий внесок у справу збереження територіальної цілісності держави, захисту суверенітету, з метою вшанування їхнього героїзму звання «Почесний громадянин Харківської області» може бути присвоєне семи особам» (до того їх було п’ять – ХТ). У списку кандидатів на звання Каратуманов іде восьмим, окремим пунктом.

Залишимо згадування фамілії Каратуманова у контексті «збереження територіальної цілісності держави, захисту суверенітету та героїзму» на сумлінні авторів документу. Але внесення цієї – восьмої – фамілії до списку кандидатів вже є прямим порушенням регламенту.

До того ж спливають й інші незрозумілості. Зокрема, як розповів виданню Newsroom депутат облради Альберт Кононенко, це рішення просто не може розглядатися, бо присвоєння почесного звання не входить до переліку тих рішень, які облрада має право розглядати в онлайн-режимі.

Більш того, за твердженням Кононенка, клопотання, спираючись на які Каратуманову хочуть присвоїти почесне звання, є сфальсифікованими.  Заступник голови благодійного фонду «Дитятко» Ірина Сеніна, яка начебто подавала подання, насправді «не займає цю посаду, а є головним бухгалтером одного з комунальних підприємств». До того ж сама Сеніна, яка залишила Україну в березні 2022 року, за словами депутата Кононенка, «запевняє, що ніяких документів про присвоєння звання Каратуманову не подавала, а її підпис було сфальсифіковано».

Незрозумілості продовжуються й стосовно аналогічного подання, начебто отриманого облрадою від Красноградської міської ради.

«У міськраді відповіли, що такого рішення не приймали», – розповів депутат виданню Newsroom.

Як заявила Харків Times депутат Харківської облради від партії «Європейська солідарність» Галина Куц, вона має надію, що це рішення просто не винесуть на пленарне засідання облради, бо «у річницю повномасштабного вторгнення це буде просто ганебно».

Напередодні депутати Харківської обласної ради отримали листа від «Харківської професійної спілки учасників бойових дій», які висловлюють своє обурення «періодичними спробами всупереч консолідованій громадській думці та рішенню суду присвоїти звання «Почесного громадянина Харківської області» пану Олегу Каратуманову».

Автори листа цілком обґрунтовано попереджають депутатів обласної ради, що чергове висування Каратуманова на почесне звання «по-перше, викликає негативний суспільний резонанс, виключно небажаний в умовах прифронтового статусу Харкова і складної військово-політичної ситуації;

– по-друге ставить під сумнів компетенцію Експертної Ради та Постійної комісії з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування;

– по-третє дискредитує безперечно корисну ініціативу з вшанування та відзначення особистостей, які зробили вагомий внесок у розвиток Харківської області та піднесення її авторитету на державному й міжнародному рівнях, нівелює їх досягнення, створює непотрібну напругу і конфронтацію у відносинах Обласної Ради із учасниками бойових дій і захисниками України, виконуючими свій конституційний обов’язок по захисту Батьківщини».

У листі згадується і приналежність Каратуманова до «Опозиційного блоку» – партії, «яка за висновком компетентних органів становила загрозу національній безпеці і завдавала значної шкоди інтересам нашої держави, рішення ж про заборону було прийнято на підставі указу Президента та рішення РНБО, які в свою чергу ґрунтувалися на доказах деструктивної діяльності партії, встановленої причетності її очільників до організації заходів, що створюють реальну загрозу національним інтересам, безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України».

Також автори листа не оминули й наявність у Каратуманова «задекларованого майна на території окупованого Криму, за яке сплачуються податки та збори до бюджету країни-агресора».

Харківська профспілка учасників бойових дій закликає депутатів прибрати пункт про присвоєння почесного звання Каратуманову з порядку денного сесії облради.

«Звертаємо вашу увагу, що дії по винесенню в сесійний зал, розгляд та підтримка проекту рішення про надання звання «Почесний громадянин Харківської області» Олегу Каратуманову підриває довіру пересічних громадян та захисників України до кожного з вас та Обласної ради в цілому», – підкреслюють автори листа.

Ця ситуація змушує пригадати і ганебне потрійне голосування за прибирання імені російського поета Пушкіна з назви харківського драматичного театру, коли депутати облради майже «до останнього» трималися за «своє всьо». І ситуацію з позбавленням депутатського мандату громадянина росії Богдана Мальованого, коли голова облради Тетяна Єгорова-Луценко спочатку відстоювала своє рішення призначити його заступником, а потім ніяк не могла зняти з посади. Тепер приховані прихильники «руського міра», схоже, вийшли на новий рубіж своєї оборони. Маємо надію, серед депутатів облради все ж таки переможе здоровий глузд чи хоча б інстинкт самозбереження.

Як повідомляв Харків Times, маючий російське громадянство депутат Харківської обласної ради та заступник її голови Єгорової Луценко Богдан Мальований у вересні 2022 року, під час повномасштабного вторгнення рф, нарешті був відсторонений від займаної посади.

24 грудня 2022 року депутати Харківської облради нарешті підтримали прибирання імені російського поета Олександра Пушкіна та слова «російський» з назви театру в Харкові. Це вдалося з третьої спроби, бо депутати облради майже відчайдушно трималися за «своє всьо».